MÄNGUD PULMADES


Oluline osa pulmapeol on -mängudel. Sageli olen mõelnud sellele, millised peavad olema need mängulised aktiviteedid, mis köidaksid ja milliseid mänge pulmades üldse ei passi teha. Teinekord aga on olnud juhuseid, kus mänge polegi tarvis olnud! Igal pulmal oma nägu -seepärast peab pulmajuht lähtuma mängude valikus pulmapeo ajast, kohast ja eelkõige noorpaaride soovidest.
Igal korralikul pulmajuhil peab olema pagasis vähemalt 100 mängu, mida ta suudab igas olukorras rahvaga ka läbi viia. Mängud ei tohi pulmades otsa saada, kui rahvas on mänguhoos ja vajadus selleks on olemas. Kindlasti lepib pulmavanem noorpaariga enne pulmi kohtumistel kokku, millised mängud tal kaasas on ja mida plaanib teie pulmas teha. Ei ole ka mingit probleemi, kui kõike planeeritud mänge ära ei jõua teha, sest on ju pulmades nii, et aeg on vaenlane ja pidu on parim sõber. Aeg lendab kiiresti ja seepärast on hea pulmavanem alati oskuslikult suutnud oma parimad mängulised tegevused sulatada pulmategevustesse. Endalgi on olnud piisvalt juhuseid, kus rahvas on mänguhoos ja küsimuse peale, kas tantsime või mängime on rahvas otsustanud ikka viimase kasuks. Praktikas pole harvad ka sellised juhused, kus peale õhtusööki -kuni tordini, on olnudki üks suur mängude maraton! Peale selliseid pulmapidusid on rahulolu nii pruutpaaril, kui ka endal, sest lõbus oli ju noorpaaril, rahval ja ka ise nautisid 100% -liselt oma tööd! Loomulikult naudin ma oma tööd alati, kuid mis siin salata -mõni pidu tuleb lihtsalt paremini välja. Usun, et keegi ei hakka mulle oponeerima :). See ei tähenda, et teised peod halvemad oleksid... Aga meie pulmavanemate eesmärk on ju alati head veel paremini teha ja kui see stiimul, ehk siis sisemine säde kustub siis pole ju mõtet enam ka ametit pidada!
Kindlasti on läbi aegade kujunennud traditsioonilised nn stampmängud -traditsioonid, millest pulmades ei saa teinekord ei üle ega ümber (kurepesa, põlletamine, tanutamine jne...). Kuid alati saab noorpaariga kohtumistel räägitud asjade olemusest ja eks see ole siis ka noorpaari otsustada, kas soovitakse traditsioonilisi mänge või mitte. Hea on, kui ikka mõni traditsioon ka jääb, sest tegu siiski pulmapeoga.
Millal ja milliseid mänge sobib teha? Loomulikult pole sobilik peale õhtusööki kohe tantsulise ja tagaajamistegevuse peale üle minna. Sinnani peab ikka jõudma step by step, kuna peale rammusat õhtusööki ei ole inimesed ilmselt alati valmis liig aktiivsete tegevuste jaoks. Saab teha põnevaid mänge, mida inimesed saavad mängida kohapealt, jutustada mõni huvitav anekdoot või siis teha mõni mäng, mis ei nõua erilis jõupingutusi. Kindlasti ei poolda ma seda, kui õhtusöögi ajal hakatakse mänge tegema. Õhtusöök olgu püha, sellel aja on inimesed ametis söömisega ja kes ikka täis suuga mängib või siis peale mängu jahtunud rooga enam mekib... Seega õhtusöök ei kesta pulmades ju mitu tundi -sooja toiduga läheb ca 30 -40 minutit ja kogenud pulmavanem tabab alati ära selle õige hetke, millal alustada oma mänguliste tegevustega.
Paljud pulmavanemad, kuulun ka ise nende hulka, on juba ajapikku loobunud nendest mängudest, mida nad on teinud aasta või kaks tagasi ja täiendavad pidevalt oma mängude pagasit. Selleks on meile andnud internet suurepärased võimalused! Sealt leian ma pidevalt uusi ja huvitavaid tegevusi ja alati püüan kohandada need tegevused endale käepärasemaks. Samuti kasutan ma oma tegevustikus palju tehnilisi abivahendeid -videokaamerad, projektor, DJ set (erinevate muusikaliste tegevuste läbiviimiseks). XXI sajand on meile andnud suurepärased võimalused, kus saame kasutada tehnikat ning ka mõni vana huvitav mäng muutub tänu tehnilistele abivahenditele palju põnevamaks! Kõik on juba endal järgi proovitud ja alati on heameel näha, kui sellised mängud ka toimivad! Seega ei maksa karta tehniliste vahendite juurutamist. Kunagi aastaid tagasi ütles mulle üks tore pruut (tagantjärele talle suured tänud!), et teil pulmavanadel on kõikidel niivõrd sarnased mängud, et raske on teha valikut. See etteheitlik lause oli minu jaoks pöördeline. Peale seda hakkasin uurima ja avastama enda jaoks, kui palju on mängude läbiviimisel kasu tehnikast ning võimalustest, mille on loonud 21. sajand! Seega leian, et pulmavanem peab olema piisavalt innovatiivne, et püsida turul. Olen kuulnud, et mõni pulmavanem käib aastast -aastasse rahvast sama programmiga lõbustamas. Jah, kui see tal heaste välja tuleb ja rahvas rahul on, miks mitte. Paraku aga üks kord saab ring täis ja sellisel pulmavanemal võib turg väiksemaks jääda. Loomulikult saab selline pulmavanem ideaalselt iga seltskonnaga hakkama, kuid kui sinna satuvad inimesed, kes on juba korra tema pulmas olnud -siis pole inimestel enam ehk nii põnev, kui avastada selliseid tegevusi, mida nad pole veel teinud! Arvatavasti aga on enamus tipus olevaid pulmavanemaid pidevas arengus, sest kui arenguruumi enam pole -siis pole mõtet ka pulmavanema ametit pidada.
On ka selliseid pulmi, kus pulmavanem on konferansjee (MC) rollis, kus ei soovitagi mänge. Sellises pulmas on pulmavanem tuju ülalhoidja ja suunab kõnesid , tooste jne. Paraku on minu praktikas selliseid pulmi vähe olnud -see standard toimib pigem muudes riikides, kui meil. Kuid ka mei on selliseid erandeid. Näiteks suur glamuurne pulm, kus bandi asemel orkester, pidulik mitmekäiguline õhtusöök jne... Loomulikult ei sobigi sellisesse pulma mänguline tegevus, sest pulma väljapeetud stiil ei eeldagi, et keegi seal mänge tegema hakkaks :).
Loomulikult on pulmavanemal pulmas kaasas rohkem mänge, kui ta jõuab ära teha. Parem karta, kui kahetseda, sest teinekord on niivõrd mänguhimuline rahvas, et unustatakse ära tantsud, söömine ja ka juuakse vähem...
Lõpetuseks -õige pulma dünaamika tagab alati õige mäng, õigel ajal ja kohas. Kui mõni planeeritud mäng aga ära jääb siis ei pea sellest heituma, kuna hea pulma nimel võib ju mõne hea mängu ka ära jätta! Tegu pole ju mängude õhtuga, vaid pulmaga, mis kooosneb paljudest pisidetailidest. Hea pulmavanem oskab aga nendest pisidetailidest kokku panna imeilusa mosaiigi....

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MIDA KINKIDA VANEMATELE?