FOTOGRAAF


Millised on meie mälestused pulmadest -5, 10, 25, 50 aasta möödudes? Pulm see on ju reeglina ühekordne ja kõige rõõmsaim sündmus kahe inimese elus. Kuidas seda päeva aga hiljem meenutatatakse? Mida selleks pulmade ettevalmistamisel tehakse, et oleks mida meenutada aastakümneid hiljem?

Pulmapäeva, pulmapeo, sündmuse jäädvustamine.

Poisikesena meeldis mul käia vanaema juures vanu fotoalbumeid vaatamas. Nii me isusime seal siis vanaemaga ja vaatasime toredaid pilte minevikust. Iga pildi juurde oli vanaemal ka seletus olemas. Mõne pildiga seoses muutus ta eriti jutukaks ja rõõmsaks, mõni pilt aga tegi meele kurvaks ja pidime albumis lehte keerama...
Eriti jutukaks muutus vanaema aga erinevate inimeste pulmade, juubelite ja pidulike sündmuste piltide vaatamisel. Püüan nüüd siin aastakümneid hiljem meenutada, mis siis selle vana naise rõõmsaks tegi, meenutades neid toredaid peopilte.
Erillised soengud, maani kleidid, lookas lauad. Kristallserviisid, ja erilised viinapitsid, mida praegu ehk muuseumis näha saab... Sarvraam prillidega härrad jne... Kõigil pidulik olek, ja peamine -need fotod, mis olid mustvalged, kiirgasid millegipärast edasi seda melu, mis seal pildil, piltidel kujutatud oli!
Kõik ju ei püsi meeles. Vaadates aga kenasid pilte tuletavad need juba jadamisi toredaid sündmusi meelde, üks viib teiseni jne... Vaadates neid pilte torkas silma ka asjaolu, et pildid olid alati korralikud. Ehk siis inimesed piltidel ei olnud lohakad, musti nõusid ei olnud jäetud kaadrisse jne.
Tuli meelde ka vanaema igaastane sünnipäevapidu, kuhu tulid kohale peened prouad ja härrad. Seda sügaval nõukogude ajal. Ei pandud selga midagi sellist, mis esimesena ette juhtus, vaid läbi aastate oli teada, et onu Richard tuleb oma hallis ülikonnas ja tädi Leidal on seljas kleit, mille ta lasi õmmelda kangast, mille talle õde Kanadast saatis... Inimesed oskasid olla stiilsed ja miski ei tundunud tollal ülepakutuna! Ka praegu vaadates neid vanu pilte nendest sünnipäevapidudest -on kõik pidulikud ja on aru saada, et tegemist on sünnipäevaga, pulmaga ja mitte mingi tavalise labrakaga...
Pilte tegi nendel sündmustel alati vanaisa ja pilte ei tehtud kuidas juhtus, vaid iga pildi jaoks istuti oma kohtadele, võeti erilised poosid sisse, naised kohendasid oma juukseid... Pildistamine oli sellistel sündmustel püha tegevus, sest pildistati aega, hetke ja peamine pildistati pidulikust!
Ega tollal saadudki pildistamisel eriti lahmida, sest üle kahe filmijao pilte ühest peost eriti ei tehtud. Ühele filmile mahtus aga 36 pilti. Iseaasi oli aga see, palju neist piltidest ka välja tuli! Igal peol oli suisa kirjutamata reegel, et kellegil on fotoaparaat ja keegi teeb kindlasti peost ka pilte! Fotograafi käsiraamatud olid siis äärmiselt popp kaup!
Eriti pidulikele sündmustele kutsuti juba aga professionaalne fotograaf. Mäletan, et meie poisikesed, kui ka täiskasvanud suhtusime fotograafi erilise lugupidamisega. Justkui oleks kuulus kunstnik tulnud pidu jäädvustama. Fotograaf oli meile justkui maagiline tegelane! Milline oli aga au, kui fotograaf sind pildistas! Pärast sündmust aga ootasime pilte. Siis tuligi fotograaf pildikarbiga ja me kirjutasime hariliku pliiatsiga piltide taha, mitu koopiat me millisest pildist soovime. Ühtki suuremat sündmust aga ilma fotograafita tollal ei peetud. Sellised on minu mälestused lapsepõlvest. Ja kellele ei meenuks Tootsi pulm... Seal oli ju fotograaf ilmaime!
Milleks ma seda aga siin kirjutan? Pole raske aru saada, et head noorpaarid ärge pidage paljuks kutsuda oma pulma fotograafi! Just sellist, kes oskab jäädvustada hetke, meeleolu, pidulikkust ja kes ei pea paljuks teiega ka proovifoto seanssi teha. See ju teeb teie olemise ja tema töö sündmuse ajal kergemaks ning saab rohkem häid mälestusi kaadrisse! Pulmas ei kulu siis palju aega ühe hea hetke jäädvustamiseks. Profi fotograafil on kindlasti palju kogemusi ja ta oskab alati tabada ära selle õige hetke ja piduliku momendi! See pole ikka nii, et sõber ostis hea kaamera ja ta pildistab... Sellised pildid on sageli igavad!
Aastad aga mööduvad ning kunagi vaatavad teie oma lapselapsed härdimusega teie pulmas tehtud pilte ja eks teiegi nägu läheb särama ja juttu jätkub rohkemaks, kui hästi tehtud pilt mineviku helgemad hetked esile manab!

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?