KUUMUSEST


Juba teist aastat järjest on Eestis sellised suved, nagu need olid meil vanasti. Ehk õiged soojad suved ja tõsiselt külmad talved. Külmaga pulmades probleeme pole olnud. Ikka on suureks miinuseks palavus, kuumus. Kuidas võidelda palavusega, kui peopidamise kohas on nõnda palav, et ei saa lihtsalt toas olla ja kisub õue?
Eestis on palju mõisahooneid, kus üks ilusam, kui teine. Endalgi tekkinud aastatega palju kohti, kuhu lähed alati heameelega juba sealse teeninduse ja koha ilu pärast (Saku Mõis, Taagepera Loss, Glehni Loss, Vihterpalu Mõis). On kohti, mis on ilusad -aga kus kaasneb probleem nimega -palavus, kuumus. Mõnikord on bandi või DJ ajal rahvas läbimärg, mitte tantsust, vaid kuumusest, mis ruumis valitseb. Higi tilgub nii noorpaaril, pillimeestel, rahval. Kõik on loomulikult vaatamata kuumusele lõbusad ja ei lase ennast häirida. Vahel on selline tunne, et oled justkui saunas -saalis on ainult kuum õhk ja kõige hullemad juhused on siis, kui kondentsniiskus tilkadena laest alla tilkuma hakkab... Paljudel puhkudel kolime siis lihtsalt pulmamaja ette ja teeme pidu seal uhkelt edasi. Kuid nõnda kahjuks igal pool toimida ei saa. Näiteks, kui oled kuskil mõisas, mis asub keset alevikku jne. Sellisel juhul tuleb kuumusega võitlema hakata. Esimene võimalus -avada kõikvõimalikud aknad. Tuleb tekitada väike tuuletõmbus, et tekiks õhu tsirkulatsioon. Kui ka see ei aita, on abi ventilaatoritest. Neid peaks olema kolm, neli -sõltuvalt ruumi suurusest. Kui eelarve võimaldab on võimalik rentida ka konditsioneerid. Olin ise hiljuti sellises pulmas, kus olid konditsioneerid ja pean tunnistama, et rahul olid kõik osapooled. Väljas käisid ainult suitsumehed.
Teine moment, miks tekib metsik kuumus on ruumi ülerahvastatus. Ma saan aru, kui noorpaarile meeldib mõni romantiliselt ilus koht, kus kõik on justkui muinasjutus.... Kuid kui sellises kohas pole tehtud investeeringuid ventilatsioonile, õhukonditsioneeridele on nii noorpaaril, kui pulmalistel riided üsna ruttu läbi higistatud. Pulma planeerimisel tuleb arvestada ruumi suuruse ja rahvaarvuga. Numbriliselt võin öelda, et üks inimene annab soojust samaväärselt 100 vatisele lambile. Ehk, kui teil on näiteks 80 külalist -siis tekitab see külaliste arv 8000 vatise elektriradioaatori kuumuse. Ja kujutage ette, kui teil pole sellises ruumis ventilatsiooni ja konditsioneeri ja ruum on veel pisike? See on niivõrd väljakannatamatu palavus, et olen näinud ühes pulmas inimest minestamas. Kiirabi saabudes oli diagnoosiks -kuumarabandus. Neidu hoiti natuke värske õhu käes ja juba säras ta nägu taas rõõmust... Seega arvutage, et keskelt läbi on ruumi ja rahvaarvu suhe umbes -100 ruutmeetrise saali kohta -70 -80 inimest. Kui juba rohkem rahvast sellele pinnale mahutada tekib ilma jahutiteta paratamatult kuumaefekt.
Oma osa annab ka alkohol. Loomulikult tarbib rahvas kuuma ilmaga rohkem karastavaid, kui alkohoolseid jooke. Seega hoolitsege selle eest, et laudadel oleks alati vesi, morss, mahlad -need segmendid ei peaks palava ilmaga otsa saama! Kõige tobedam juhus, mida olen näinud oli, kui catering teatas ülbelt, et rohkem pole tellitud ja kraanivett nad ei soovita! Isiklikult sellise toitlustajaga mina koostööd ei teeks, kes teatab, et rohkem pole tellitud... Kuuma ilmaga peaks igal toitlustajal olema hulganisti jääd ja korraliku sidruni või kurgivett, mida võiks ju kasvõi bonusena pakkuda? Väike bonus, mis ei maksa cateringile oluliselt midagi -aga klient on rahul ja catering tunnustatud!
Ja veel, kui väljas on ikka 30 kraadi sooja siis muretsege ka suurema saali puhul ventilaatorid, sest kui pole lokaalventilatsiooni või konditsioneeri on kuumus garanteeritud ka avatud akende, uste puhul! Loomulikult on hea, kui arvestate pulma planeerimisel sellise pisikese detailiga nagu ventilaator/ventilaatorid.
Seda juttu siin ajendas mind aga kirjutama vestlus noorpaariga peale pulmapidu. Kus me ühisel meelel olime õnnelikud selle üle, et pruudi isa käis pulmapeo ajal märkamatult kodus ja tõi sealt kolm ventilaatorit! See päästis peo, sest väljas oli mega kuum ja võite arvata, mis siis veel sees toimus...
Minu nägemuses on aga pulmapidamine suvel kõige parem õues, värske õhu käes. Loomulikult sõltub siin palju ilmast, kuid siin aitavad juba erinevad telgid jne... Ka siin tekib probleeme, putukate jne näol. Samuti on kuum ilm ja liikumatu õhk piinavad, kuid reeglina peetakse pulmi õhtul ja õhtud pole meil nii kuumad, kui näiteks Taimaaal:). Elektrilised putukatõrjed välja ning liikumatu õhu paneb ventilaator käima. Lahendamatuid probleeme pole. Oma pulma planeerides ärge jätke siis sellist väikest asja tähelepanuta, et pulm on suvel ja ma väga loodan, et sellised ilusad ja päikeselised suved meil ka jätkuvad :)!

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?