MÄNGUDE VAJALIKKUSEST PULMAS

Selles postituses toetun oma selle suve pulmadele ja kirjutan natuke ka mängudest. Kui palju peab olema pulmas mänge? Seda on mult palju küsitud. Alljärgnevalt annan ülevaate mängude vajalikkusest ja kogusest pulmades.

Kui olin veel algaja pulmavanem, siis panin ma tugevat rõhku mängude rohkusele pulmas. Mida aasta edasi, seda vähemaks jäi mängude arv, kuid pulmade kvaliteet muutus seevastu paremaks. Miks?
Mänge saab teha loomulikult palju. On olnud pulmi, kus mäng on mängus kinni. See sõltub aga alati rahvast, sõltub sellest, milline on hetke meeleolu jne. Kindlasti ei maksa teha pulma mängude ralliks, sest külalised ja noorpaar soovivad ka mõnda hetke omavahel suhtlemiseks. Paljud inimesed pole ammu teineteist näinud ja mõned inimesed soovivad ehk uusi tutvusi sobitada? Seepärast peab pulmavanem alati ära tabama selle õige hetke, millal sobib mängu teha ja millal anda rahvale võimalust omavaheliseks suhtlemiseks. See on justkui õhkõrnal jääl käimine, kuid aastatega tekib rahvatunnetus ja loomulikult jagab kogenud pulmavanem selle õige hetke ära, millal tegevusi teha ning millal lasta rahval jõude olla.
Pulmavanema poolt pakutavad mängud peavad olema soliidsed, kedagi ei tohi panna piinlikkusse olukorda. Allapoole vööd ning labased mängud jäägu minevikku, ehk sinna eelmisesse sajandisse... Loomulikult on siiani turul pulmavanemaid, kes valimatult ja noorpaariga kooskõlastamatult mänge teevad, kuid paraku on sellised tegijad minoriteedis.
Kunagi öeldi mulle ühes pulmas, et vat kui tore, pulm on läbi ja keegi polegi purjus! See on tegelikult parim kompliment, mida saab pulmavanem kuulda :)! Pulm ise oli aga mõõdukalt tehtud, parasjagu mänge, tantsu ja traditsioone. Siinjuures on oluline teada, et mängude ajal  pole rahval tõepoolest aega alkoholi manustada ja nõnda jääb sündmus kauemaks meelde;). Kes aga soovib ennast purju juua, seda ei takista ka mängude rohkus või vähesus...
Kõik mängulised tegevused, tuleb eelnevalt noorpaariga läbi arutada, et peo ajal poleks üllatusi. Samas tuleb võtta arvesse ka seda, et oleks igaks elu juhuks varumänge. Mine sa tea, iga pulm on oma nägu ja teinekord läheb rahvas mängudega nõnda hoogu, et mäng on mängus kinni. Seega heal pulmavanemal on tagavaraks alati mängud olemas, kuid siiski peab meeles pidama, et kunagi ei maksa mängudega üle pingutada. Ehk on see igas eluvaldkonnas nõnda, et ülepakutud asjad tunduvad olema magedad ja võltsid...
Hea pulmavanem pakub kohtumistel alati võimalikke mängude variante ja arutab need ka noorpaariga detailselt läbi. Paljud mängud on otseselt seotud noorpaariga, mis tähendab, et siin tuleb olla eriti tähelepanelik ja mitte eksida. Pulm on reeglina üks kord elus ja siin on eksimused pulmavanema poolt taunitavad.
Seega, sellel suvel, on minu läbiviidud pulmades olnud täpselt nõnda -mänge on piisavalt, noorpaaril on lõbus ja ka rahval. Kui mõni planeeritud mäng ajapuuduse tõttu ära jääb, siis sellest pole ju hullu, kui pulma lõpptulem on hea. Kindlasti tuleb sellega arvestada, et pulmades käib aeg kiiremini, kui tavaliselt ja ajaliselt ei jõua vahest lihtsalt kõike planeeritut ära teha. Ettearvamatuid olukordi võib tekkida igas pulmas. Kogenud pulmavanem on justkui dirigent, kes oskuslikult kõik noodid kõlama paneb ja noorpaar, kui ka nende külalised on rahul sõltumata sellest palju koguseliselt mänge oli. Peamine on sündmuse dünaamika, kui see on paigas, siis võib lugeda pidu kordaläinuks!

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?