PULMAD


Pulmad, kahe inimese ametliku kooselu algus ja esimene tähtsaim päev kahe inimese algavas elus. Eks neid tähtsaid päevi tuleb pika abielu jooksul veelgi -lapsesünd, hiljem lapselapsed jne. Kuidas pulm kulgeb, selline on ka kahe inimese kooselu -nii arvasid meie esivanemad. Kuidas teha siis selline pulm, mis jääks meelde noorpaarile ja kõikidele külalistele? Kuidas teha pulm, millest räägiksid noorte lapsed ja hiljem ka lapselapsed?
Eestis on palju pulmavanemaid, kes aitavad nõu ja jõuga pulmi korraldada. Kes teeb asja südamega, kes aga raha nimel. Õnneks on viimane kategooria pulmavanemaid pulmaturul ajutine nähtus, sest kui asja ei tehta südamega on sellistel vennikestel lühikene põli...
Keegi pole statistikat pidanud, kui palju on meie väikses riigis pulmavanemaid, kuid teadaolevalt on meid kuskil 50 kanti kindlasti. Kes tuntud, kes vähem tuntud...Arvestatavaid tegijaid on aga ca 15 -20. Seda võib järeldada nende tihedast töögraafikust ja heast klientide tagasisidest.
Kuidas valida oma pulma inimene, kes hoiab üleval nii noorpaari, kui ka pulmaliste meeleolu? Pulmavanema valik on alati raske. Peale minu on ka paljud teised andnud sobivaid soovitusi pulmavana valikuks, kuid lisan ka omapoolseid soovitusi, mis on ehk mõnel paremal soovitajal ununenud.
Ärge tehke otsust netikommentaaride põhjal! Internet on koht, kus valenime all jne võib pulmavanem ennast kiita ja teisi maha teha. Proovige leida autentsemaid allikaid. Näiteks olete olnud kellegi pulmas, kus oli hea pulmavana -uurige, kas ta on teie poolt valitud kuupäeval vaba ja siis saage kokku. Minu soovitus on teha põhjalik taustauuring, kellele teinud jne. Täiesti tavaline on küsida referentsi teiste noorpaaride käest. Alustage pulmavanema otsingutega juba varakult, keskelt läbi aasta enne oma pulmi. Parimad pulmavanemad on lihtsalt juba broneeritud, kui liiga hilja alustate pulmavanema otsingutega. Ja üks põhireegel olgu -kõik pole kuld, mis särab! Kui mõni pulmavanem on ennast kõikvõimalike vahenditega üles haipinud siis ei pruugi ta pulmapeol olla selline nagu te lootsite... Ning veel üks soovitus -saage võimalusel mitme pulmavanemaga kokku. Nii on teil kindlasti lihtsam teha valikut. Mõne pulmavanemaga tekib kohe sünergia ja te saate juba esimesel kohtumisel öelda, et just see inimene teeb meie pulma! Aga teavitage ka teisi kandidaate, et loobute nende teenustest, võite panna ka põhjuse kirja, miks loobusite. Kui on hea pulmavanem siis ei solvu ta kunagi, kui talle ei ütlete. Kirja pandud põhjus, miks valik ei langenud just sellele pulmavanemale on hea, kuna inimene õpib ju oma vigadest. Hea pulm saab teoks eelkõige koostöös pulmavanemaga. Kuulake ära pulmavanema ideed ja siis rääkige, mida teie soovite oma pulmas näha. Kui pulmavanem aga on oma ideedega liiga pealepressiv -siis kindlasti loobuge tema teenustest. Pulm on ikkagi teie elu üks tähtsamaid päevi ja peab välja nägema just selline nagu oma unelmates olete seda ette kujutanud.
Igal pulmavanemal on oma nägemus, stiil ja omapära. Kindlasti on see tore, kuid pulmavanemaks saadakse läbi tehtud tööde. Mida rohkem pulmi, seda paremaks me muutume. Iga pulm annab meile uue kogemuse. Igale pulmale ja noorpaarile peab lähenema individuaalselt. Ei saa töötada stampides ja rutiinis. Pulmapidu peab olema ka pulmavanemale pidu! Ta on küll tööl, kuid keegi ei tohi aru saada, et ta teeb tööd! Lõbus, naljad õigel ajal õiges kohas ja ka mängulised tegevused. Kõik peab olema dünaamiline. Heal pulmavanemal on alati kava/stsenaarium, mille baasil ta pulma läbi viib. Hea pulmavanem saab noorpaariga ja pulmalistega sõbralikult läbi ja pole krambis. Hea pulmavanem sulandub seltskonda ja on üks osa sellest. Kindlasti ei tarbi ta töö ajal alkoholi. Tehku seda tööst vabal ajal, kui selleks vajadus tekib!
Kava/stsenaarium on kooskõlastatud noorpaariga ja alati peab jätma improviseerimise ruumi, sest kunagi ei tea, millised võivad olla ettearvamatud üllatused. Oma järgnevates blogides, kirjutan kindlasti huvitavaid juhuseid ja kuidas nendest on välja tuldud. Jätkub...


Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?