II osa



Mis teeb tavapulmast kvaliteetpulma? Siin on palju faktoreid. Alustan teist osa ühest huvitavast seigast, mis juhtus maagilisel kuupäeval 07.07.07. Kogu pulm kulges just nõnda nagu olime noorpaariga plaaninud -registreerimine, sellele järgnev pulmarong ja siis... Helistab mulle pulmakorraldaja (pulmakorraldaja vajadusest kvaliteetpulmades tuleb omaette artikkel)ning teatab, et pulmamajas pole toole! Spetsiaalsed seelikutega toolid, mis olid tellitud polnud veel kohale jõudnud! Nimelt olid toolid teel pulmamajja, kuid autojuhiks oli lapseootel naisterahvas... Palusin pulmakorraldajal hoida mind asjadega kursis. Ise aga palusin pulmaautol natuke kiirust maha võtta, et noored saaksid nautida suvist Eestit. Kohustuslikud peatused tehtud, pidime aga ikkagi sõitma pulmamajja, kus puudusid toolid! Lauad olid kenasti lookas -aga polnud toole, kus noorpaar ja nende külalised istuda saaksid! Pulmarong jõudis pulmamaja ette, tegime grupipildi, siis veel kõik soovijad, kes soovisid noorpaariga ühele pildile jääda. Toole aga ikka polnud, sest naisautojuht viidi haiglasse ja uus autojuht ei olnud veel jõudnud autot üle võtta.... Halva mängu juures olin aga lõbus ning mu abiline Ain, keda kasutan suurtes pulmades, tegeles juba tagaplaanil toolide otsimisega ja nende toimetamisega pulmamajja. Nimelt toimus pulm Viinistu Peokeskuses ja sealsest teatrisaalist sai Ain pulma tarvis vajaliku arvu toole korraldada. Lõbustasin rahvast, kõigil oli ülev meeleolu -rahvas ja noorpaar said alles peale pulma teada, et toole pulmarongi saabudes polnud :)! ...Aga siis tuli mu walkie -talkiesse kokkuleppeline "call" signaal, mis tähendab minu ja assistendi keeles, et kõik on ok! Palusin noorpaaril ja külalistel siseneda saali, kus olid toolid juba laudade ääres... Üle noatera!!!
Kvaliteetpulmas peab olema kindlasti pulmakorraldaja ja pulmavanemal assistent. Esmapilgul oponeerivad paljud pulmavanemad, et milleks? Et saab ka üksi hakkama. Ei vaidlegi. Saab ja saab väga heaste ka üksinda teha! Kuid alati saab head paremini teha! Pulmakorraldaja korraldab kõik jooksvad probleemid ja pulmavanema assistent kannab hoolt selle üle, et tehnika, mängude vahendid, auhinnad ja palju pisidetaile paigas oleksid. Pulm koosneb ju paljudest pisidetailidest ja alati on hea, kui kõik detailid on paigas ja miski ei jää kahe silma vahele. Kui ma veel 90ndatel algaja pulmavanem olin, sain oma esimesed vitsad just pisidetailide pärast! Praegu aga on mul pulmades alati nimekiri vajaminevatest asjadest ja suuremates pulmades, kus on mul abiline, hoolitseb tema juba selle eest, et midagi kahe silma vahele ei jääks.
Helivõimendi. Kui on rohkem, kui 50 inimest peab kindlasti olema pulmavanemal helivõimendi, et võimendada oma häält. Tean, et paljud pulmavanad oponeerivad, kuid hääl on meie tööriist ja me ei soovi oma häält kaotada. Selleks on mikrofon ja võimendi, mis aitab minu hääle kuulajani viia. Raadiomikrofon on mugav igas mõttes -pulmakülalised saavad noorpaari õnnitleda, tooste öelda jne kasutades selleks mikrofoni. Kui inimene räägib mikrofoni on ta palju veenvam, kui inimene, kes püüab kõva häälega kõikidest üle rääkida. Kõikidest üle rääkimine suures ruumis, kus on palju rahvast on väga amatöörlik ja ei jäta professionaali muljet. Reeglina on pulmas kas band või dj, kellel helivõimendus kaasas, juhul kui pulmavanemal seda pole. Raadiomikrofon -nii peamikker, kui ka käsimikker peab aga iga pulmavanema töövahendite arsenalis olema. Näitleja ei kasuta laval mikrofoni, sest inimesed saalis kuulavad ja ei söö ega tarbi alkoholi... Pulmades aga inimesed söövad, joovad ja on ka jutuhoos, sest paljud pulmalised pole ehk aastaid teineteist trehvanud. Soliidsem on kasutada mikrofoni. Siis saab ka hääle nüanssidega mängida ja oma teksti paremini artikuleerida. Võib juhtuda ka selline asi, et mõnel inimesel on lihtsalt nõrk häälematerjal - siis on mikrofon täiega asja ette! Kui on väiksem pulm ca kuni 50 inimest siis saab ka ilma mikrofonita hakkama, kuid uskuge mind -hääl on peo lõpuks ära väsinud... ja kui ka järgmine päev peab pulma tegema? Seega pole palju nõutud, kui pulmavanemal on saalis/pulmakohas töötamiseks kaasas raadiomikrofon. elame ju 21. sajandil, mil tehnilised abivahendid aitavad meil oma tööd teha kvaliteetsemalt! Õues saab enamjaolt oma naturaalhäälega rääkida, sest ruuporit kasutan väga äärmisel juhul -selle metalne tämber võib ka parima hääle ära rikkuda...
Muusika. Kindlasti on hea, kui söömise ajal mängib lahe neutraalne muusika, mis tõstab peo väärtust ja ka inimeste meeleolu. Eriti hea variant on, kui õhtusöögi ajal mängib kas mõni naturaalpillide trio vms. Muusikat saab kasutada väga edukalt ka mängude kujundamisel. Samas võib kasutada videoprjojektsiooni, kaameraid jne -sellest kõigest aga kirjutan juba eraldi peatüki, kuidas teha pulm tehniliste abivahenditega huvitavamaks.
Kvaliteetpulmas on kindlasti omal kohal kaunistused, milled on valmistanud oma ala spetsialistid ja ka pulmasaali valgusega annab palju teha, kui kasutada spetsiaalset valgustehnikat, mille saab rentida ja dekoraator seab valguse nii, et pulmasaalis on hubane ja õdus olemine.
II osa lõpetan sellega, et mõisapulmas või siis restorani pulmas on pulmavanem kindlasti ülikonnas -olgu kasvõi 35 kraadi sooja!... Etiketid on loodud selleks, et neist kinni peetaks ja ka selleks, et tõsta pidulikkust. Tegu ikkagi pulmadega! Ja reeglina jõutakse abielu sadamasse korra elus... Täna aga... HEAD NAISTEPÄEVA, kallid Naised!!!

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?