Pulmapidamise koht


Selle artikliga ajan ma nii mõnelgi pulmaisal ja ka kohal, ehk harja punaseks, kuid püüan olla diplomaatiliselt tagasihoidlik!
Väga oluline on, kus kohas pulmapidu peetakse. Selleks ei saa olla esimene ettejuhtuv koht, mis pakub peopidamise teenuseid. Siin on palju peeneid nüansse, millest tahan nüüd ka allpool juttu teha.
Minu arvates (see arvamus ei pruugi ühtida teiste omadega), peab pulmapidu tegema ühes ruumis, kus kõik on näha ja kõik näevad kõiki. Ehk võrdluseks võiks tuua kino, teatri vms koha, kus on suur ruum ja kõik toimuv on seansi algusest lõpuni kõigile mugavalt jälgitav. Ei pea käima kuskil kõrval saalis teisi stseene vaatamas, vaid kogu tegevus on ühe lava peal ja rahvas on aktiivselt jälgimas, kaasa elamas. See on ideaalne variant kinodes, teatrites jne. Ja ka pulmades! Kuid... Pulmamajades see sagelitihti nõnda pole...
Minu nägemuse järgi peab kogu pidulik õhtusöök ja pulmategevused mahtuma ühte saali, selleks et inimesi ei peaks jooksutama erinevate saalide vahet. Erandiks on ehk siis suvisel ajal mängulised tegevused õues ja ka torditseremoonia. Seega tuleb leida koht, kuhu mahuksid laudade taha, teie külalised, nn lavale esinejad ja oleks ruumi ka tegevuste jaoks. Alati paneb paika siinjuures asja -rahvaarv. Kui pulmapeol on kuni 40 -50 inimest siis selliseid mõisa ja restorani ruume on Eestimaal piisavalt. Kui aga rahvaarv kipub ületama 60 inimest, hakkavad tekkima probleemid, sest selliseid mõisakohti pole palju, kuhu mahuks ühte saali pidu pidama korraga näiteks 100 inimest. Toon siinjuures ära kohad, mis suudavad kenasti ilma ruumipuuduseta saali mahutada ca 100 inimest. Kõik kohad on erineva hinnaskaalaga, kuid siiski mainin need kohad ära. Minu favoriit pulmapidamise koht on Saku Mõis, sinna saab ümmarguste laudade taha kenasti 80 inimest ära mahutada ja sealjuures jääb nii tantsu, kui ka mänguruumi! Ideaalne on seal ka see, et kõrvalsaali, saab kasutada bufee laudade ja torditseremoonia jaoks. Vihterpalu Mõisa kohta käivad samad sõnad! Palmse, Sagadi, Vihula, Sangaste Loss, Glehni Loss, Maardu Mõis. Kõik suured kohad ei tule hetkel meeldegi -aga head lugejad saate alati kommentaaridesse lisada, veel suuri kohti, kus on äraütlematult hea pulmapidusid pidada. Kõikide selliste kohtade nimed on siia blogisse teretulnud!
Teise kategooriasse (teine ei tähenda sugugi halvemat:)!) kuuluvad sellised kohad, kus söögisaal eraldi ja kõrvalsaalis toimub tantsuline ja aktiivsem pulmategevus. Selliseid kohti on loomulikult palju rohkem ja üheks parimaks kohaks on loomulikult Taagepera Loss! Siinjuures küsitakse kohe minult, miks teise aga mitte esimese kategooria koht?
Aga vastus on väga lihtne -pulmas on palju erinevas vanuses inimesi -on ka inimesi, kes teatud kehalistel või ealistel põhjustel ei saa punktist A punkti B kerge vaevaga liikuda -seepärast on hea, kui sellised pulmalised saavad oma koha pealt jälgida, millised tegevused pulmas toimuvad ja nii saab ka tema kaasa elada mängulistele, tantsulistele tegevustele -jälgides kõike oma koha pealt. Kindlasti korvab Taagepera Lossis selle väikse vea asjaolu, et seal on imeline teenindus, super toidud ja veel -kui pidada pulma väiksema seltskonnaga -saab ka seal ühes ruumis kogu tegevuse ära peetud! Kindlasti ei sobi pulmade pidamiseks selline tore koht nagu Pirgu Mõis, mis iseenesest on väga suurepärane koht, kuid kui söömine on keldris ja tegevused teise korruse saalis -siis on see õige ebamugav moodus külalistel pidevalt mööda treppe söögisaali ja tantsusaali vahet käia. Lahendamatuid probleeme pole aga olemas. Nii on peale pidulikku õhtusööki teise korruse saali kolitud laud, millel väike joogi ja sakusmendi valik ja pidu on toimunud vaatamata sellele, et põhitoidud on kelrdisaalis. Palju juttu on olnud sellisest kenast ja armsast kohast nagu Saue Mõis, kuid see koht on äärmiselt ebamugav pulmade pidamiseks suurema seltskonnaga. Seal on jadamisi kolm väikest saali, mille vahele pikk laud pannakse -rahval on halb kontakt, ebamugav liigelda palaval suvisel ilmal on see ruum umbne. Jällegi on lahendus olemas! Saue mõisas on imeline park! Söögid, joogid saab kolida terasssile ja kui ilm vähegi võimaldab saab tegevusi teha õues. Isiklikult leian, et mida ilusam ilm, seda rohkem võib (peab) tegevusi õues tegema! Kui aga juba hakkab hämarduma -siis on alati võimalus tuppa tagasi kolida ja kui inimestel kõhud täis ning tants ja mängud täies hoos -siis ei olegi enam nii oluline pika laua taga istumine! Laudade asetusest pulmades ja millised need lauad peaksid olema, kas ümmargused, U või L kujulised räägin juba eraldi artiklis. Suvisel ajal sobib ideaalselt pidada pulmi ka suurtes telkides, varjualustes ja selliseid kohti pakuvad paljud firmad. Toon siinjuures ka mõningased näited: Voore puhkemajad, Oxforell -ideaalne varjualune suure seltskonnaga pulma pidamiseks! Viikingite Küla, Lõuna -Eestis on selliseid kohti aga hulgaliselt!
Kui aga mõis või puhkeküla ei sobi on palju huvitavaid ja väga glamuurseid restorane. Tallinna külje all näiteks Lucca Restoran -hea parkimise võimalus autodele, suur saal, head toidud ning teenindus. Swisshotelli konverentsi saal ja viimase korruse saal, imelise vaatega... Kindlasti pole need kohad just kõige odavamad, kuid kordan, et kõik pulmadega seonduvad väljaminekud on reeglina ühekordsed ja ega ka inimesed pulma tühjade kätega (ümbrikutega) tule :)!...
Alternatiivina on viimasel ajal imeliselt toiminud erinevad kultuurimajad, suviti ka maakoolide saalid. Pole erandiks, kui pulma peetakse oma enda taluhoovis -see on aga tegelikult ju kõige traditsioonilisem üldse -pidada pulma oma kodus!
Eks igal kohal on omad plussid ja miinused ja öelda, et see või too koht on parim Eestis on vale. Sellepärast, et inimestel on erinevad maitsed! Seepärast ongi alati targem pulmapidu planeerida võimalikult vara -võtta valikusse kolm, neli kohta -ning käia nendes kohtades kohapeal ära. Paljud kohad võimaldavad ka proovisöömist -ning siis saate teha otsuse, milline koht teile paremini sobib! Kogenud pulmavanemad oskavad teid ka kindlasti aidata koha valikul. Käige kindlasti koos pulmavanemaga pulmamajas enne pulmi, sest kindlasti oskame oma kogemuste põhjal teile öelda, kuidas peaksid lauad asetsema, millises kohas peaks olema esinejad jne... Ei usu, et see on hea argument, kui pulmavanem väidab, et milleks sinna minna -et ta teab kohta piisavalt hästi. Sellest ei piisa! Kui teil on juba valminud pulmakava -siis on hea seda kava ka visualiseerida juba kohapeal koos pulmavanemaga. Kindlasti tekib teil koostöös palju uusi ideid, kui olete koha peal ära käinud! Nii nagu on iga noorpaar eriline, peab olema iga pulm eriline -seega ei saa kohavalikul lähtuda stampidest. Mõelge alati detailideni läbi, milline koht on see parim, mida on teil võimalus saada. Küll meie pulmavanemad, juba suunata ja aidata oskame! Ka kõige "halvemas" pulmapidamise kohas saab teha super pulma, kui pulmapidu on detailideni läbimõeldud ning on olemas ka plaan B. Näide: Kantervilla Loss. Maalilises kohas asetsev, justkui muinasjutust võetud loss. See suvi oli teadupoolest väga palav. Pulmalisi oli kutsutud 80 kanti. Ilmselgelt oli võimatu sellise rahvaarvuga pulma sealsetes pisikestes siseruumides pidada, pealegi oli ju metsik palavus! Lossis toimus kõigest pidulik õhtusöök. Peale seda, kaeti joogi ja söökide laud järve äärde, selleks kohandatud platsile. Pulmamängud, tants ja tseremooniad, kestsid varajaste hommikuste tundideni -ja ei tekkinud kordagi vajadust kolida ruumidesse! Õues oli sume suvine öö, pulmalipu vargusega mindi lausa nõnda kaugele, et lipuvaras ujus lipuga minema :). Õnneks oli olemas paat ja lipuvaras saadi kätte! Ja veel suurem õnn oli, et lipuvaras oli meisterujuja! Tavaliselt aga püüan alkoholi tarbinud seltskonda veekogudest eemal hoida... Seekord aga oli vetteminek etteplaneeritud ja vaatepilt oli unustamatu nii noorpaarile, kui ka külalistele. Ainuke miinus olid sääsed, kuid kes siis peotujus sääske tähele paneb ;)!

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?