ALKOHOLIST PULMADES

Tihti küsitakse, kui palju peab olema ühes korralikus pulmas alkoholi? Ühest vastust siin pole. Mõni väidab, et pool liitrit viina mehe kohta ja pudel veini naise kohta. Kõik on ju sõltuv.
Kui lähtuda ülaltoodud andmetest, siis võib ju järeldada, et nii mõnigi võib endale selliste kogustega liiga teha. Samas, kui pulmades ei tarbita ära kogu alkoholi, siis saab selle kaasa võtta ja erinevatel tähtpäevadel mõõdukalt tarbida. Paljud cateringid pakuvad ka teenust, maksad nii palju, kui oled pudeleid avanud. Lahtist pudelti ei osta keegi tagasi, samas küll aga kinniseid pudeleid.
Pulmapidu on lõbus, uue pere loomise sündmus, kahe noore inimese tähtsaim päev sellel hetkel, kuid mitte joomapidu (loe läbu).
Kuidas siis teha elu tähtsaim päev meeldejäävaks, selliseks, et aastaid hiljem pole häbi meenutada, et keegi oli pulmas umbjoobes või kiskus koguni tüli üles?
Leian, et alkohol on pulmades sekundaarsel kohal. See on juba väljakujunenud etiketi osa, et tervituse juures pakutakse vahuveini või shampust ja tordi kõrvale konjakit, likööri, veini, mõnes riigis lausa shampust! Küll oli see mulle suureks üllatuseks, kui sain teada, et Hispaania pulmades on üsna tavaline, et tordi kõrvale pakutakse shampust, kohvist ja teest rääkimata!
Pulm peab meelde jääma. Seega peab pulmades olema alkoholi tarbimine ka reguleeritud. Siin on kindlasti suur roll pulmavanemal, kes läbi erinevate noorpaari poolt määratud pulmaametite ning tegevuste reguleerib alkoholi võtmise intervali. Klassikaks on kujunenud, et iga pooltunni järel on "kibe", millele järgneb ka kibeda joogi degusteerimine. Kindlasti ei soovita võtta omale pulmavanemaks inimest, kes pakub alkoholi tarbimise mänge... Sellised pulmad on kiired ja hiljem pole ka midagi meenutada...
Oma praktikas olen tähele pannud, et üha vähem ollakse pulmades nn "padujoobes". Kui oled külas, siis oskad seal ka kombekalt käituda ja ei tarbi üleliia palju alkoholi. Erandeid leidub alati, kuid neid erandeid on jäänud viimasel ajal õnneks palju vähemaks.
Saladus pole ka see, et noorpaari ees olevas viinapudelis on tihtilugu vesi. Kui ollakse kahtleval seisukohal, et alkohol võib muutuda ohtlikuks, siis on tõesti targem noorpaaril "teeselda" napsu võtmist. Parem on koos hea meenutada, oma elu ilusamat päeva, kui teiste juttude põhjal oma pulmapeost pilti kokku panna...
Olen läbiviinud pulmi, kus kange alkohol puudub üldse. Peab tunnistama, et need pulmad pole olnud sugugi kehvemad, kui kange alkoholiga pulmad. Pulm on liiga pidulik sündmus, et seal korraldada "alkorallit"...
Olen olnud mõnes sellises pulmas pulmavanem, kus alkohol on voolanud ojadena. Peab tunnistama, et kainena pole see sugugi meeldiv vaatepilt, kui keegi ülemeelikus olekus kodanik pulmapeol vägitükke tegema hakkab. Eks noorpaar teab ka seda, keda oma pulma kutsuda, teab kindlasti ka seda, kes kui palju tarbib jne...
Viimasel ajal olen tähele pannud ka seda, et laudadel on ainult tervisenaps ja toiduvein. Need, kes soovivad aga enamat, nendele on korraldatud kokteililaud. Kokteililaual serveeritakse kokteile ja segujooke ning nende juurde väikesi suupisteid. Sel juhul on tegemist klassikalise kokteililauaga. Kokteililaua menüüsse, lisatakse vastavalt sündmuse korraldaja soovile ka erinevaid karastavaid jooke, samuti suupisteid. Soovija saab endale, vastavalt oma maitsele ise joogi valmis teha ning olen täheldanud seda, et see mudel töötab suurepäraselt! Keegi ei unusta ennast sellise "baari" ette kauemaks, kui teeb endale oma lemmikjoogi ja siirdub pulmategevuste juurde tagasi. Kokteililaud pole kaev! Kui eelarve võimaldab, siis on hea, kui sellises "baaris" on ka baarman, kes oskab juba professionaalselt teile jooke segada. Suvel, kui on eriti palav ilm ja ruumides ei kannata olla, siis on väljas, varjulises kohas kaetud kokteililaud, just oma õiges kohas!
Viimane trend pulmades on nn pikad joogid (long drinks), ehk pulmaline segab/laseb segada/ endale kokteili ja naudib seda pikemalt, kui pitsi viina.
Pikka moraali ma alkoholist ei pea, sest nii kaua, kui peetakse pidusid, nii kaua on seal ka alkohol. Kuid siin peab alati lähtuma põhimõttest -võta pits ja pea aru!

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?