PULMAVANEM PULMA


Seda blogi ajendas mind kirjutama ühe kolleegi kibestunud väljaütlemine pulmad.ee lehel. Tsiteerin: .../Kahetsusega pean tunnistama, et tunnen ka pakutava teenuse kvaliteedi ees tõsiselt muret. Seda eriti pulmavanemate osas. Praegused tegijad enamus pole saanud mingit väljaõpet ega juhiseid - kuidas pulmapidu peaks välja nägema ning millised mängud ja naljad on sobilikud pulmalistele pakkuda./... Kes soovib teada, kes nõnda kibestunult oma kolleegidest arvab, saab seda pulmad.ee lehelt lugeda.
Niisiis. Kummutan ümber ülalmainitud kollegi "üldistuse" ning annan nõuandeid, kuidas valida enda pulma see õige ja sobiv tegelane, kes teile sobib ja kellele võite loota ja arvestada.
Kindlasti ei pea tegija ennast esimesel kohtumisel piisavalt palju kiitma. See on esimene ohu märk! Kujutage ette endale situatsiooni, kus keegi püüab teile müüa viletsat kaupa ja mismoodi ta seda kaupa reklaamib. Viletsa kauba müüjad on head müügimehed! Samas on ka erandeid, kuid neid on kindlasti vähe. Hea tegija räägib seda, mida ta on teinud ning mida ta kindlasti ei tee. Hea tegija ei tee teisi artiste maha. Pigem vaikib, kui hakkab kellegist halvasti rääkima! See, mida räägitakse tagatubades, pole arutelu objektiks kohtumistel noorpaaridega. Kindlasti ei saa sellist inimest endale palgata, kes oma kolleege nimeliselt hakkab materdama. See pole eetiline! Pealegi ju ei huvita noorpaari pulmavanema arvamus teiste pulmavanemate kohta, nad on tulnud kohtumisele, et saada ülevaade konkreetsest pulmavanemast. Sama reegel kehtib ka bandide ja teiste artistide kohta.
Oma kogemuste põhjal on mul töösse läinud need pulmad, kus noortega on tekkinud esimesest lausest sõbralik kontakt ja jäänud mulje justkui oleme juba aastaid teineteist tundnud. Pean tunnistama, et kümnest noorpaarist palkab mind endale tööle üheksa. Ma pole hea müügimees -ega ei peagi seda olema. Las pulmavanem tegeleb eelkõige ikka loomingulise tööga, kui administratiivsega (kuigi hea müügimees on ilmselt vägagi loominguline:)). Alati, kui saan ei vastuse, püüan endale selgeks teha mis oli selle põhjuseks? Kindlasti vaatan konkreetse kokkusaamise detailid üle ja teen põhjaliku analüüsi, mida ma tegin valesti? Aga sageli polegi asi minu valesti või õigesti olemises. Teinekord on hind, mis ei sobi või on keegi kolleegidest rohkem sobinud/parem. Siinkohal tahan öelda, et alati soovitan ma ka pöörduda teiste pulmavanemate poole ja teha siis valik. Miks küsite, et see pole ju üldsegi loogiline soovitada teisi jne. Aga, kuna pulmad on teie elu üks tähtsamaid sündmusi siis on see ju teie otsustada milline on teie pulmavanem. Igal pulmavanemal on oma käekiri. Nii ka muusikul. Kellele meeldib ABBA, kellele Metallica... Mõlemad on head bandid! Kuid teie ainulaadset sündmust peab läbiviima inimene, kes teile meeldib.
Artikli alguse juurde tagasi tulles. Kindlasti on enamus pulmavanemaid ka kultuuriga otseselt või kaudselt seotud juba aastaid ja ka eriväljaõppe saanud. Sellist ametit nagu pulmavanem pole ühegi kooli/ülikooli õppeprogrammis. Küll tean pulmavanemat, kes on pulmateemalist väitekirja kaitsnud.
Seega inimene, kes müüb oma teenust ja on juba ka tunnustatud ei saa olla võhik. Nullist ei hakka keegi seda ametit pidama:). Mis tähendab aga seda, et me suudame pakkuda kvaliteetteenust ja teame, mida pakume. Oma pulmavanema valikul tehke otsus alati sisemise hääle põhjal, alateadlikul tasandil -see ei vea teid kunagi alt. Pikemalt ma sellel teemal ei peatu, kuna ootan heameelega endiste noorpaaride, nüüd juba abielupaaride kommentaare teemal, millised olid teie kriteeriumid pulmavanema valikul.
Lõpetuseks: Hea pulmavanem oskab pulmadest nii rääkida, et kohtumisel pulmavanemaga tekib teil tunne, et olete juba pulmas...

Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?