MEESKONNATÖÖ

Tere!

Täna kirjutan pulmameeskonna tööst. Kõik need persoonid, kes on, kas laval või siis "kulisside" taga, moodustavad pulmameeskonna.
Viimasel ajal on kasvanud trend, et kõik, kes on otseselt pulmapäeval pulmapeoga seotud, saavad enne pulmi nn ümmarguse laua taga kokku ning arutavad koos pruutpaariga kõik detailid, riskid ja ebakohad läbi. Mõnikord võib võtta see kuni kaks, kui mitte rohkem, tundi aega. See on väga oluline koosolek, kuna sellel breefingul, pannakse paika kõik pulma pisidetailid ning pruutpaar, kui pulmaisa, saavad endale täpse ettekujutuse, milline hakkab pulmapäev välja nägema.
Teinekord on aga nii, et kõik osapooled ei saa ajaliselt osaleda, siis oleme kasutanud ka XXI sajandi võimalusi, ehk teinud koosoleku Skype´i või FB messengeri abil. Praegu on meil kõikidel mobiilseadmed, seega pole ju mingit probleemi netti jagada ja üle läpaka siis juba kõikide osapooltega suhelda. Kindlasti on selline koosolek vajalik, kuna pulmapeo ajal improviseerima hakata on mõttetu ja see võib ära rikkuda pulmapeo dünaamika, kus on midagi paigast ära või hoopiski puudu.
Pulmaisal on tabel, kus on kõik kenasti kirjas, kes, kus ja millal. Samuti on tal kõikide osaliste numbrid, et kõik jooksvad probleemid kiiresti lahendi leiavad. Sedasi toimitakse siis, kui puudub pulmakorraldaja.
Kindlasti on siin igal teami liikmel oma ülesanne, mida siis pulmaisa, koostöös pruutpaariga reguleerib.
Pulmakava, stsenaarne plaan -see on kõik pulmaisa koostada, pruutpaariga kooskõlastada. Pole mõtet enne pulmi jätta pruutpaari teadmatusse, pigem hoiab hea pulmaisa kõiki osapooli kursis toimuvaga, see aga väldib omasoodu üllatusi.
Mõni arvab, et sõbranna on hea organisaator ja korraldab kõik ära. Jah, olen näinud tõepoolest toredaid sõbrannasid, kelle organiseerimisevõime on lausa üllatanud! Kuid alati ei pruugi see nii olla. Ka sõbranna tahab pulmas pidutseda, seepärast on hea, kui pulmaisa on teadlik kõikidest nüanssidest ja detailidest. Kõik see pannakse aga juba varakult paika, kirja.
Soovitan kasutada excel tabelit, kus on võimalik luua palju erinevaid lehti, kus igal lehel on oma ülesanne. 1. leht- kava, 2. leht -tegijad ning nende kontaktid jne... Kindlasti hõlbustab see pulmade läbiviimist, sest see kava antakse kõikidele osapooltele ning sellise tööjaotuse juures on väga väike võimalus, et midagi võib untsu minna.
Kindlasti on kõik tegijad varakult kohal ning kõik vajalik on vähemalt 2 tundi enne peo algust valmis olla, sest siis jõuab pulmameeskond omavahel veel viimasedki lahtised otsad kokku siduda.
Pulm, kui üks tähtsamaid sündmusi kahe armastava inimese elus, peab olema korraldatud nõnda, et ka Hõbepulmas, 25 aasta pärast on hea meenutada, kui ilus kõik oli ja kui hästi kõik sujus.
Tavaline on pulmarongidega pulmas, et pulmaisa hoiab kontakti peokohaga, köögiga ning ka muusikutega, et kõik on pruutpaari saabudes valmis.
Kogu jutu point seisneb aga selles, et broneerige oma järgmise aasta pulmavanemad juba praegu ära, sest parimaid ei jätku kõikidesse pulmadesse. Loomulikult tuleb pulmaturule palju andekaid noori, kuid kõik ei pruugi olla niivõrd andekad. Oma eakaaslasele allajäämist võib ikka kohata...
Jah, on tore, kui pulma juhib nooruslik inimene. Vat siin ei loe vanus, vaid just inimese nooruslikkus, kes on pulmaisa. Teinekord loen kuulutustest, et otsitakse nooremapoolset pulmaisa. Jah, kõik on tore, teinekord veab ja saate sellise energiapommi ja ideedest pulbitseva pulmaisa, et te ei suuda oma rõõmu vaos hoida. Samas on noori, kes teevad seda tööd uisa -päisa, kuidagimoodi... Puudub konkreetne kava, improviseeritakse rahvaga, mõneti on olnud juhuseid, kus selline pulmaisa jääb hätta. Paraku võib hätta jääda ka kogemustega pulmaisa, kui ta pole oma juhitava pulma jaoks piisavalt ettevalmistunud ning arvab, et mis seal´s ikka, olen teinud juba väga palju pulmi, küll ka seekord läheb nii nagu alati! Paraku nii see enam pole. Peale tuleb uus põlvkond abiellujaid, kellel on hoopiski teistsugune visioon oma pulmapeost, see tähendab aga seda, et kui pruutpaar pole suutnud meeskonda komplekteerida, peab selle ülesandega hakkama saama, kas pulmakorraldaja või siis pulmaisa. Uued ideed nõuavad uudset lähenemist.
Seega -üheksa korda mõõda, ükskord lõika. Pruutpaarina on teil täielik õigus paluda, et pulmaisa teeb korraliku stsenaarse plaani, kasutab exceli tabelijaotust, mis teeb kõikidel osapooltel pulmapäeva ja sellele eelnevad korralduslikud päevad lihtsamaks. Pruut, kui peigmees ei pea närveerima pisidetailide pärast ning suure eeltöö tagajärjel sünnib unelmate pulmapidu.
Ärge häbenege oma pulmaisalt küsida pulmadetailide tundmist, sest õige pulmaisa valdab pulmateemat, kui oma kümmet näppu. On olnud juhuseid, kus pulmaisa valitakse soodsa hinna järgi ja hiljem ollakse pettunud. Jah, alati ei tähenda soodne hind praaki, kuid praaki võivad teha ka pulmaisad, kellel pole soodne hind, pulmaisad, kes elavad omas "vanas rasvas".
XXI sajandi pulmapidu erineb aga kardinaalselt sellest, mida tehti XX sajandil, seega ka pulmaisad peavad ajaga ühte sammu pidama. Hea on, kui pruutpaar suudab palgata pulmakorraldaja, kuid kui see ei õnnestu, siis olgu pulmaisa selleks persooniks, kes aitab teie pulma meeskonna komplekteerida ning juhul, kui olete meeskonna ise komplekteerinud, siis pulmaisa teab täpselt, milline lüli, millise ülesandega tegeleb. Paraku peab tunnistama, et kui pulmaisa võtab lisaks pulmakorraldaja rolli, võib see mõjutada honorari suurust.
Seega, mida varem te broneerite endale pulmaisa, seda parema teami ning tulemi saavutate te oma pulmapeol. Kui juhtub aga nii, et koostöö pulmaisaga ei klapi, siis on hea kiiremas korras pulmaisaga leping lõpetada ja leida sobiv õhtujuht, kes valdab teemat ja ei mõtle selle peale, kuidas võimalikult rohkem teenida. Pulmade eelarved on sellised nagu nad on. Algsed eelarved, kipuvad alati suurenema, seega on hea, kui teil on ka omaette tabel, kus on kirjas kõik kulutused ja väljaminekud. Kogenud pulmaisa, oskab aga alati aidata, sest kindlasti on kogenud pulmaisal palju kontakte ning kunagi ei jää midagi tegemata. Kindlasti peab arvestama ka sellega, et pulmaisa, kes on pulmades kodus nagu kala vees, ei ole odav, kuid alati on võimalik tingida, sest meie hinnad pole kivist ja ka savist mitte. Odav hind pole alati see kõige parem argument. Alati aitab google ning ka "kõlakad", mis suust suhu levivad. Loodan, et minu jutt ei riivanud neid, kes pakuvad oma teenust odavamalt, kui teised. Kuid siin rõhutan ma alati, et erand kinnitab reeglit.
Edukat pulmade planeerimist ning kohtumisteni pulmapidudel!

Teie pulmaisa,
Sass Nixon
sass@djcenter.ee
53 358451


Comments

Popular posts from this blog

PULMAISA/PULMAEMA HINDADEST

MÄNGUD PULMADES

MIDA KINKIDA VANEMATELE?